Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü kış depresyonu konusunda uyarıyor

Kış aylarında ruh sağlığına dikkat!

Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, kış aylarında havanın sürekli kapalı olması insanlarda ruhsal çöküntüye neden olduğuna dikkat çekerek insanları ruhsal sağlıklarına dikkat etmeleri yönünde uyarılarda bulunuyor. Abdi İbrahim Otsuka, kuzey yarım kürede kış aylarında 3 kişiden birinde kış bunalımı göründüğüne işaret ediyor.

ABDİ İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, kış aylarındaki kapalı havanın insanlarda ruhsal çöküntüye yol açabileceğine dikkat çekiyor. Soğuk kış aylarında insanların ruhsal sağlıklarına dikkat etmeleri yönünde uyarılarda bulunan Abdi İbrahim Otsuka, kuzey yarım kürede kış aylarında 3 kişiden birinde kış bunalımı göründüğüne işaret ediyor.

Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü tarafından yapılan açıklamada, soğuklar nedeniyle insanların evden dışarı çıkmaması ve zamanının çoğunu uyuyarak geçirmesi sonucu ruhsal çöküntü yaşayabileceği belirtildi. Ayrıca baş ağrısı başta olmak üzere, bedensel ağrılar, enerji azlığı, yorgunluk ve halsizlik hissinin ruhsal çöküntünün önde gelen belirtileri olduğuna işaret ediliyor. Açıklamada ilişkilerde tahammülsüzlük, sinirlilik ve iletişim problemlerinin de bu ruhsal çöküntünün devamını oluşturduğu belirtiliyor.

Özellikle mevsim değişikliklerinde depresif duygulanımların insanları daha çok etkilediği belirtilen açıklamada; bireylerde böyle bir eğilim varsa bu durumun kış ayları ile mevsimsel geçişlere bağlı olarak alevlenebildiğine dikkat çekiliyor. Depresyonun ciddi bir ruhsal problem olduğu işaret edilen açıklamada, kış depresyonu ile baş edebilmek için psikiyatrik ve psikolojik yardım almanın önemli olduğu vurgulanıyor.

Kış depresyonu ile mücadele etmenin yolları:

1. Düzenli egzersiz yapın ve hareketli olun
Düzenli egzersiz, kilo vermek ve beden sağlığı için gerekli olan bir unsur olmakla birlikte aynı zamanda stresle baş etme yöntemidir. Düzenli aktivite sayesinde metabolizmanın çalışması hızlanır, bu durum kişinin kendisini gün boyu enerjik hissetmesini sağlar. Kış aylarındaki düzenli aktivite iyi hissetmeyi sağlayan kimyasalların salınımını arttırarak olumlu ruh halini pekiştirir.

2. Keyif aldığınız insanlarla daha sık bir araya gelin
Arkadaşlar ve aileden alınan olumlu ruhsal desteğin kış depresyonlarında önemi büyüktür.

3. Vaktinizi uyuyarak geçirmeyin
Kış aylarında insanların daha fazla uyuma eğilimi artar. İnsanlar düşünmek, anlamak ve hissetmek yerine uyumayı, uyuşmayı tercih ederler. Bu, ruhsal durumu ağırlaştırmaktan başka işe yaramaz. Fazla uyumak kişinin kendisini halsiz ve dinlenmemiş hissetmesine neden olur. Çok fazla uyumak yerine günde 10-20 dakikalık yapılacak şekerleme günün daha zinde geçmesini sağlar.

4. Dengeli ve düzenli beslenin
Sağlıklı ve düzenli beslenmek kişinin ruhsal durumunu ve zindeliğini etkileyen başka bir önemli unsurdur. Bazı yiyecekler insanlarda duygusal iniş çıkışlar yaratır ve konsantrasyonunu etkiler. Özelikle aşırı miktarda alınan şeker, beyaz ekmek ve karbonhidratlar duygularda keskin iniş çıkışlar yaratır. Sağlıklı ve düzenli beslenme bu duygu dalgalanmalarını dizginler.

5. Açık havada kısa yürüyüşler yapın
Kış mevsimi diğer mevsimlere göre daha uzun geçer, hava erken kararır. Bu yüzden kış aylarında insanlar ev dışında daha az vakit geçirirler. Dolayısıyla gün ışığından daha az faydalanırlar. Bu durum kişilerde karamsarlığa yol açar ve duygusal çöküntüyü pekiştirir. Bu yüzden kış aylarında pandemiyi de dikkate alarak, sosyal mesafe kurallarına uymak şartıyla dışarıda daha fazla vakit geçirmek ve açık havada kısa yürüyüşler yapmak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

6. Alkol almaktan kaçının
Alkolün ruhsal çöküntüyü arttıran özelliğini unutmamak gerekir. Fazla alkol alımı kişinin enerjisini azaltır, yorgunluk hissi yaratır. Bu yüzden yoğun alkol kullanımı sağlıklı bir baş etme yöntemi değildir.

7. Kendinize özel zaman ayırın
Günde kendinize ayıracağınız 1 saatlik zaman günlük koşuşturmadan uzaklaşmanızı, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.